Palantir duikt diep in de rode cijfers
18-11-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Palantir duikt diep in de rode cijfers

De Amerikaanse big data analyse security specialist Palantir zag zijn omzet in het derde kwartaal van zijn boekjaar met 52 procent stijgen naar 289,4 miljoen dollar.  Het boekte een kwartaalverlies van meer dan 853,3 miljoen dollar. Reden voor dit verlies zijn de hoge kosten voor de beursgang en meer marketing en onderzoek uitgaven. Palantir, dat door veel inlichtingendiensten wordt gebruikt waaronder Europol en de Nederlandse politie voor informatiegestuurd werken, ging van de zomer naar de beurs.

Palantir, vernoemd naar de donkere kristallen bollen uit de Lord of the Rings-boeken, verwerkt met behulp van complexe software grote hoeveelheden data om bijvoorbeeld terroristen en criminelen op te sporen. De software wordt gebruikt door veiligheids- en politiediensten wereldwijd. De onderneming levert ook software voor de financiële sector om verdachte transacties op te sporen.

Het gebruik door immigratiediensten in de VS en gezondheidsdiensten in het Verenigd Koninkrijk, kreeg al heel wat kritiek. Ook ligt het onder vuur voor zijn privacybeleid. Onder meer mensenrechtenorganisatie Amnesty International trok al aan de alarmbel. Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) is onlangs een onderzoek gestart naar de activiteiten van Palantir Technologies in de EU en de impact die dit heeft op de rechten van Europese burgers.

Een van de oprichters van Palantir is techinvesteerder Peter Thiel, een bekende naam in Silicon Valley. De Duits-Amerikaanse miljardair is medeoprichter van betalingsdienst PayPal en behoort tot de eerste investeerders in Facebook. Ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA behoort tot de vroege investeerders in Palantir. 

Lees meer details hier.

Terug naar nieuws overzicht