SAP S/4HANA on Azure: flexibel en veilig, meer waarde uit data
27-10-2020 | door: Blog
Deel dit artikel:

SAP S/4HANA on Azure: flexibel en veilig, meer waarde uit data

Bij de overstap naar S/4HANA draait het om de nieuwe software van SAP die standaard gebruik maakt van technologieën als kunstmatige intelligentie en een zeer snelle database voor real-time analyses om zo de business eindgebruikers optimaal te ondersteunen. In deze blog delen we graag onze visie op waarde van de samenwerking tussen SAP en Microsoft Azure, en leggen we uit welke meerwaarde een deskundige partner biedt bij de migratie.

S/4HANA is de toonaangevende applicatie suite van SAP, die optimaal gebruik maakt van de snelle HANA in-memory database technologie. Prestaties op het gebied van rapportages en batchverwerking gaan significant vooruit. Deze overstap stelt SAP-gebruikers in staat om innovatief te zijn en efficiënt te werken door gebruik te maken van de nieuwe functionaliteiten.

Azure is de cloud propositie van Azure; deze levert zowel infrastructuur capaciteit als een grote hoeveelheid applicaties en platformen ‘as a service’. Er heerst een trend dat organisaties de onderliggende infrastructuur niet meer in eigen huis willen hebben, maar hiervoor cloud capaciteit inzetten. Ze kunnen daar immers capaciteit afnemen naar gebruik, zonder vooraf het hele investeringsbedrag voor de benodigde HANA infrastructuur op tafel te hoeven leggen. De marktleiders SAP en Microsoft bieden op basis van best practices en referentie-architecturen ongeëvenaarde schaalbaarheid en prestaties met een gegarandeerde systeembeschikbaarheid.

Betrouwbaarheid en veiligheid en een hogere waarde uit data

Inrichting van S/4HANA op Microsoft Azure, biedt extra voordelen:

  • Enorm hoge betrouwbaarheid: Microsoft is een hyperscaler met datacenters in 140 landen en kan daardoor nagenoeg honderd procent beschikbaarheid garanderen.
  • Betere security dan in de meeste on-premisse omgevingen: Microsoft heeft jaarlijks een miljardenbudget beschikbaar voor veiligheid en er werken duizenden security experts. Azure kent verschillende veiligheidsniveau’s en heeft daarvoor alle gangbare ISO & SOC certificaten.
  • Rijke functionaliteit: Microsoft biedt een ongekende hoeveelheid applicaties aan op Azure. Koppelen met die toepassingen op bijvoorbeeld het gebied van data-analyse en virtualisatie, helpt om veel meer waarde uit data te halen.
  • Eenvoud: Integratie en data-uitwisseling is sneller en eenvoudiger te realiseren door SAP en andere applicaties binnen dezelfde Azure cloud te gebruiken.

Daarbij zijn in combinatie met de ingebouwde intelligentie in S/4 in de vorm van automatisering, machine learning en analytics op basis van real time data bedrijfsprocessen in korte tijd efficiënter in te richten. Volgens Microsoft en SAP is dit soms al in minuten te realiseren[1].

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten. Zo gaan in de markt geluiden over complexiteit van de inrichting, de kosten en dat organisaties zich afhankelijk maken van Microsoft.

Een goede partner helpt bij aandachtspunten

Of het nu gaat om bepaling van de benodigde capaciteit en inrichting, de flexibiliteit maar ook de benodigde veiligheidsmaatregelen, het zijn zaken waar naast kennis ook de benodigde ervaring vereist is. Bovendien is monitoring en beheer van de oplossing is een taak waarin een partner goed kan ondersteunen. Een goede IT-partner geeft (online) inzicht en alarmeert bij zaken als het overschrijden van afgesproken capaciteitsverbruik of als cruciale processen niet correct werken.

Gebruik van één cloudoplossing betekent dat er geen kosten worden gemaakt voor bijvoorbeeld dataverkeer en beveiliging tussen verschillende clouds. Daarnaast is bekend dat dit type bedrijfskritieke applicaties zich niet leent om snel te verplaatsen of om regelmatig ingrijpende aanpassingen aan te doen. Stabiliteit is een vereiste en daar passen betrouwbare ondersteunende partijen en een begeleidende partner bij.

BPSOLUTIONS richt zich sinds de oprichting in 2001 op hoog beschikbare infrastructuren voor mission critical SAP HANA on-premise en cloud omgevingen en weet daardoor uit ervaring wat de uitdagingen zijn.

BPSOLUTIONS: uitgebreid trackrecord in succesvolle HANA migraties

BPSOLUTIONS is in Nederland marktleider in het ontwerpen en inrichten van SAP HANA infrastructuren en heeft uitgebreide ervaring met het begeleiden van migraties. Grote partijen als Rabobank en Wessanen maakten gebruik van de kennis en ervaring van BPSOLUTIONS om hun SAP HANA migratie tot een succes te maken. Door onafhankelijk en goed onderbouwd advies op maat, zorgt BPSOLUTIONS ervoor dat organisaties alle voordelen van S/4 en Azure optimaal benutten.

BPSOLUTIONS beschikt over deskundigheid op het gebied van het plannen van migratiestrategieën en is sterk in technische implementatie. Een andere troef is dat klanten 24x7x365 kunnen terugvallen op een team van experts voor beheer en ondersteuning. Zo zorgt BPSOLUTIONS voor een SAP landschap dat altijd veilig en betrouwbaar werkt.

Bekijk ook het video interview: 'Wessanen versnelt rapportages met SAP HANA’[1] https://azure.microsoft.com/nl-nl/resources/videos/sap-s4-hana-and-azure-a-trusted-partnership-of-experience/

Door: Louis Joosse, service strategy consultant bij BPSOLUTIONS

Terug naar nieuws overzicht
Cloud