Gartner: AVG is de wereldwijde standaard voor privacywetgeving
21-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: AVG is de wereldwijde standaard voor privacywetgeving

De persoonlijke gegevens van 65% van de wereldbevolking is in 2023 beschermd door moderne privacywetgeving, voorspelt Gartner. Op dit moment bedraagt dit percentage slechts 10%. Nader Henein, research vice president bij Gartner, wijst erop dat steeds meer landen in navolging van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) privacywetgeving introduceren. De AVG is hierbij de facto uitgegroeid tot de wereldwijde standaard.

Door wetgeving te introduceren die gelijkwaardig is aan de AVG wordt het databeschermingsniveau in landen eerder als adequaat bestempeld door de EU. Lokale bedrijven profiteren van deze 'betrouwbare status'. Gartner wijst organisaties op het belang met hun datastrategie in te spelen op het snel ontwikkelende privacylandschap. "Security- en risicomanagementleiders moeten hun organisatie helpen de omgang met persoonlijke gegevens aan te passen, zonder de business boetes krijgt opgelegd op reputatieschade oploopt", zegt Heinen.

Privacyprogramma 

Een technologie-gebaseerd privacyprogramma dat bestaat uit drie fasen kan organisaties hierbij helpen.

gartner-privacyprogramma-09-2020-600breed.jpeg

In de 'establish'-fase wordt de fundering voor een privacymanagementprogramma gelegd. Deze programma's zijn volgens Gartner noodzakelijk voor iedere klantgerichte organisatie die persoonlijke gegevens verwerkt. Het programma helpt bedrijven onder meer privacyrisicoregisters op te zetten.

De 'maintain'-fase stelt organisaties in staat hun privacymanagementprogramma op te schalen. Denk hierbij aan het introduceren van automatiseren bij privacyimpactbeoordelingen of het verbeteren van de reactie op datalekken.

De 'evolve'-fase omvat specialistische tools die helpen het privacyrisico te verminderen zonder de bruikbaarheid van data aan te tasten. Denk hierbij aan het destilleren van inzichten over klanten uit grote hoeveelheden data, zonder dat hierbij privacyrisico's ontstaan.

Terug naar nieuws overzicht