Boomi: De complexe IT-omgevingen van vandaag vragen om integratie

Max van Eeghen, Boomi

Boomi: De complexe IT-omgevingen van vandaag vragen om integratie

21-04-2020 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Boomi: De complexe IT-omgevingen van vandaag vragen om integratie

De legacy bij veel bedrijven zorgt ervoor dat de hybride cloud een blijvertje is, weet Max van Eeghen, Director BeNeLux & Israël van Boomi, onderdeel van Dell Technologies. En dat zijn precies het soort bedrijven waar de specialist in cloud-gebaseerde integraties op mikt.

Boomi wil met zijn iPaaS-platform de steeds complexer wordende IT-omgevingen eenvoudiger maken. Maar zo begon het bedrijf niet. Toen Boomi in 2000, lang voor de overname door Dell, werd opgericht, had het een on-premises oplossing voor EDI (Electronic Data Interchange). “In 2007 hebben we het hele platform omgebouwd naar een single instance multi tenant iPaaS-platform”, vertelt Van Eeghen. “We waren de eerste op dat gebied, de term iPaaS bestond nog niet eens.”

Nu, 13 jaar later, is alles anders. Er bestaat zelfs een Gartner-kwadrant voor iPaaS (Integration Platform as a Service, red.) en daarin is Boomi al zes jaar op rij als leider geplaatst. Het bedrijf is sinds 2010 onderdeel van Dell, maar opereert grotendeels autonoom, geeft Van Eeghen aan. Boomi doet mooie projecten, ook in Nederland. Dit jaar was er een nominatie voor een Dutch IT-channel award met het project North Sea Port. Samen met partner Nalta ontwikkelde het een IoT-platform dat helpt bij het automatisch herkennen van binnenkomende schepen in het havengebied. Een ander recent project is dat bij koffie- en theefabrikant Jacobs Douwe Egberts. Dat bedrijf koos voor het Boomi-platform om complexe en ongelijksoortige systemen te integreren. Het slaagde erin om de time-to-market voor nieuwe producten en promoties met 40 procent te verkorten.

Integratiescenario’s
Van Eeghen ziet een duidelijke trend: “De IT-wereld is door cloud steeds uitgebreider geworden. Grote enterprises, maar ook MKB’ers, nemen steeds meer SaaS-, IaaS- en PaaS- oplossingen in gebruik. Tegelijkertijd zijn ook on-premises-oplossingen in veel scenario’s nog relevant. Grote ERP-, SRP- of CRM-oplossingen kun je, vooral bij de echte enterprises, niet zomaar even ontvlechten. Dat alles zorgt voor veel uitdagingen.”

En dat is waar Boomi om de hoek komt kijken. “Het mooie aan ons platform is onder andere dat je vanuit één plek eigenlijk meerdere integratiescenario’s kunt bundelen. Dat geldt voor alles dat ‘van de cloud naar de cloud’ gaat, maar ook voor ‘van on-premises naar on-premises’ en ‘van on-premises naar de cloud’. Op een simpele manier, met drag and drop, kan dat allemaal vanuit één platform. Die veelzijdigheid en de eenvoud voor de gebruiker maken ons uniek.”

Het zorgt bij gebruikers ook voor meer snelheid. “Als bedrijf moet je nieuwe services vaak heel snel naar de markt brengen om de competitie voor te blijven. Wij bieden het platform om in hoog tempo integratie-flows te kunnen bouwen. Dan praat je niet over weken of maanden, maar over uren, of nog korter. Dat levert een veel hogere ROI en een lagere TCO op, ongeacht de grootte van je bedrijf.”

Boomi helpt bedrijven niet alleen door middel van zijn platform met integraties. Eerder dit jaar introduceerde het een Integration Center of Excellence (ICoE) service. “Veel bedrijven hebben geen competence center voor integratie, maar willen er in hun eigen huis wel meer mee gaan doen. Ze hebben best practices nodig voor het opzetten van een ICoE en wij bieden hiermee de services die ze daarvoor nodig hebben.”

Bredere horizon
Integratie is de kern, maar Boomi verbreedt zijn horizon stukje bij beetje. Met API management, onder meer. “API’s van cloudapplicaties maken het makkelijker om verbindingen te maken met andere applicaties, maar ze moeten natuurlijk wel veilig zijn. Wij ondersteunen met onze oplossing bij de volledige levenscyclus van een API.”
Daarnaast heeft Boomi de Master Data Hub, voor het synchroniseren en verreiken van data. “Je zorgt voor 360 graden inzicht in je eigen IT-producten, of die van klanten.” EDI, waar alles ooit mee begon, is ook nog steeds een belangrijke activiteit. “Dat omvat het uitwisselen van logistieke of juridische documenten volgens een specifiek protocol. Daar wordt nog steeds veel gebruik van gemaakt.”

Twee acquisities zorgden ook voor een uitbreiding van de activiteiten. In 2017 werd ManyWho overgenomen, een specialist in workflows. “Daardoor hebben we nu ook een positie aan de businesskant, in plaats van alleen aan de technische kant. Het gaat dan bijvoorbeeld om het proces van onboarding van een nieuwe werknemer. Wij managen dat volledig. Maar zo zijn er nog veel meer soorten workflows.”
Na een zeer recente overname, van Unifi Software, begeeft Boomi zich ook op het terrein van data preparation: het voorbereiden en categoriseren van data, voordat het voor big-data-projecten en data analytics kan worden gebruikt. “Dat zijn stappen die je als gebruiker zet, voordat je data gaat integreren. Het is daardoor een overname die voor ons heel mooi aanvullend werkt.” Alle activiteiten zijn onderdeel van het platform geworden. “We noemen het tegenwoordig niet voor niets een unified platform, want het is eigenlijk meer dan alleen iPaaS.”

Sweetspot
Boomi heeft wereldwijd ruim tienduizend betalende klanten en dat aantal groeit in hoog tempo, geeft Van Eeghen aan. “Dat zijn enterprises, maar ook MKB-bedrijven. In allerlei verticals. In retail is veel vraag naar integratie, maar we hebben ook veel klanten in onder andere zorg, financiën, verzekeringen en onderwijs. Maar eigenlijk kan het in elke branche werken, omdat bijvoorbeeld uitdagingen als shadow-IT overal voorkomen. ”Boomi werkt grotendeels via partners: groot en klein en zowel system integrators, MSP’s, ISV’s als resellers. “Ons platform kan overweg met verschillende tenants, waardoor het geschikt is voor MSP partners. Die kunnen daar hun klanten heel specifiek mee managen.”

Hybride
Zoals Van Eeghen aan het begin van het interview al zei: veel klanten hebben een legacy en zullen daarom voor hybride modellen blijven kiezen. “Ze kunnen sommige grote oplossingen niet zomaar overzetten naar de cloud en toch willen ze ook profiteren van de wendbaarheid en flexibiliteit die de cloud biedt. Startende bedrijven kunnen vanuit de cloud beginnen en hebben dat probleem niet, maar door die eerste groep zullen hybride oplossingen bestaan. Die bedrijven vormen onze sweetspot, juist omdat wij ze vanuit één platform kunnen helpen.”

Auteur: Johan van Leeuwen 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud