Nutanix succesvol aan de slag in Nederland

Sander Scholten, Nutanix

17-04-2020 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Nutanix succesvol aan de slag in Nederland

Het Amerikaanse bedrijf Nutanix mag zich inmiddels beslist een gevestigde naam noemen. De markt voor hyperconverged infrastructure (hci) die zij ontgonnen hebben is nog steeds groeiende, en met het steeds populairder worden van cloud services, dient zich een volgende fase van de dienstverlening aan. Precies het moment waarop Sander Scholten besloten heeft om de uitdaging als country sales director bij Nutanix in Hoofddorp te aanvaarden. Sinds 1 januari zit hij in die rol. Voor Dutch IT-channel een goed moment om kennis te maken en zijn plannen met het product te vernemen.

Sander Scholten was tot voorkort als sales director commercial en public accounts werkzaam bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). Daarvoor vervulde hij verschillende rollen bij de grotere internationale bedrijven, zoals BT, IBM, Compaq en NetApp. Over de beweegreden voor deze overstap is hij helder: “De verschuiving in de relatie tussen Hewlett Packard Enterprise en Nutanix, zorgde uiteindelijk voor een uitdaging die ik niet kon laten liggen. Hewlett Packard Enterprise levert met zijn GreenLake IT-consumptie aanbod, een perfect platform voor Nutanix-software. Ze vullen elkaar naadloos aan en vormen een ijzersterke tandem. Als je aan dat succes kan meewerken, dan is de keuze snel gemaakt.”

De grote uitdaging waar klanten van Nutanix nu voor staan is evident, aldus Scholten. “HCI brengt het eigen datacentrum van een enterprise omgeving naar een multi-cloud-omgeving.  Publieke en private cloud leven daar naast elkaar, met elk hun eigen rol in de IT-infrastructuur. De uitdaging zit hem in het orkestreren en automatiseren van de infrastructuur. Heeft een organisatie de cloud-implementatie goed voor elkaar, dan zijn er meerdere voordelen te behalen. Een belangrijke mogelijkheid is de optie om workloads op de beste plaats (kostenefficiënt en performance optimaal) te laten landen. Het businessmodel staat een optimalisatie van de bedrijfsprocessen toe en de workloads zijn eenvoudig en flexibel te beheren. Dit is een passend antwoord op de wens van elke organisatie.”

De klanten van Nutanix zijn te vinden in diverse segmenten: zakelijke en overheidsklanten, business partners zoals systeem-integrators en wederverkopers. Het zijn deze strategische partners die thans Nutanix meer richting softwareleverancier begeleiden. Een trend die ingezet is en onderstreept wordt door het feit dat de verkoop van hardware voor het bedrijf steeds minder relevant wordt. Sander Scholten: “Nutanix heeft de financiële resultaten van de hardware leveringen inmiddels al uit de bedrijfsrapportages gehaald. Het is software dat de klok slaat.”

Het datacentrum wordt software
Vanaf het begin heeft Nutanix zich gemanifesteerd als een HCI-aanbieder. Het startpunt was de bestaande 3-tier aanpak van het bedrijfsleven. IT-afdelingen kochten servers, netwerk en storage van verschillende leveranciers en combineerden dat met het nodige werk om een optimale configuratie te krijgen. Dat was allesbehalve efficiënt. Bedrijven kiezen daarom steeds vaker voor een oplossing via één enkele leverancier. Eén leverancier die het hele automatiseringsvraagstuk aan kan. En dat is de kern van de oplossing die Nutanix in huis heeft. De Nutanix-software is zoals men zelf zegt een op cloud-technologie gebaseerd besturingssysteem dat met een simpel dashboard te beheren is. Daarmee komt een einde aan de spaghetti van oplossingen, waar veel bedrijven onder gebukt gaan. Met één of enkele clicks is de omgeving te controleren en configureren. Sander Scholten: “Door onze slimme aanpak is nog maar de helft van het aantal systeembeheerders nodig. Er komt dus tijd vrij om belangrijkere taken, zoals aandacht voor de nieuwe ontwikkelingen bij de interne klanten, op te pakken.”

Ook in Nederland groeit de markt gestaag en naast Nutanix melden zich nu ook andere aanbieders zoals Hewlett Packard Enterprise, VMware en Cisco met HCI-oplossingen op de markt. De koek is nog lang niet op, want naar verwachting is pas een klein deel van de potentiele klanten om. Maandelijks weet men al snel een interessant aantal nieuwe klanten aan zich te binden.

De strategie wordt dan ook verder verfijnd. Was Nutanix tot nu toe een synoniem voor HCI, nu komt er de transformatie naar een SaaS-oplossing die op elke cloud-omgeving, publiek of privaat, te implementeren is. Nutanix is inmiddels platform-onafhankelijk en manifesteert zich als de software-oplossing die overal werkt. De klant kan daarom kiezen voor de aanpak die het beste bij hem past. Nutanix zit onder de motorkap van de IT-infrastructuur en zorgt voor het management en de orkestratie. In de praktijk betekent dit HCI-infrastructuur als een service.

De juiste cloud blijft een uitdaging
Het werken met cloud serviceproviders (Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon AWS) bezorgt de gebruikers nieuwe uitdagingen. Zo is niet elke cloud provider een goede partner voor alle taken. Er zal dus altijd behoefte blijven voor een eigen private cloud en een flexibele schil van publieke cloud providers. Het managen van de workloads, en dus ook het migreren van workloads tussen serviceproviders is een uitdaging. Elke cloud heeft zo zijn voordelen. Speciale hulpmiddelen waaronder Hycu Protégé, leveren een aanvulling op de Nutanix-omgeving die dat deel (het beheren van een multi-cloud omgeving, inclusief migratie, disaster recovery en beveiliging) voor zijn rekening neemt. Een duidelijke indicatie over het feit dat de Nutanix HCI-omgeving steeds completer en krachtiger wordt.

Auteur: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Cloud