Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
23-12-2019 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

2019 in 10 video’s

Ook dit jaar deed het team van Executive People weer in binnen- en buitenland verslag van ontwikkelingen in de ICT. Dat heeft geleid tot vele tientallen videoreportages over een breed scala aan onderwerpen. Hieronder een selectie van tien topvideo’s die laten zien wat er in dit bewogen jaar allemaal is gebeurd in de markt.

Dutch IT-channel Nieuwjaarsgala

Het jaar in ICT begon  traditiegetrouw met het Dutch IT-channel Nieuwjaarsgala. Dat vond op 17 januari 2019 plaats in Studio 21 in Hilversum. Presentatrice Anouk Smulders en Dutch IT-channel hoofdredacteur Witold Kepinski reikten in totaal negentien prijzen uit aan bedrijven en personen. De vierde editie van het grootste Nederlandse IT business gala was met ruim 700 gasten volledig uitverkocht.

Gartner en het Techquilibrium

In het najaar was het tijd voor een andere traditie, de jaarlijkse bijeenkomst van enkele duizenden CIO’s uit heel Europa bij Gartner ITSymposium/Xpo. Volgens Gartner zal in 2022 bijna de helft van alle medewerkers gebruik maken van AI bij het nemen van beslissingen. Tijdens de keynote introduceerde Gartner daarom het Techquilibrium, een evenwichtspunt waarop organisaties kunnen concurreren, en leiden, in de digitale maatschappij. Die digitale maatschappij is volgens Gartner de som van alle interacties tussen mensen, machines en dingen. 

Het inhoudelijke hoogtepunt voor de Nederlandse bezoekers was de Nederlandse CIO- en analistensessie met Koos Veefkind, CIO bij de Nationale Politie, Mike van Weerd, CFO van Engie NL, Peter Vos, Director Strategy Cross Border Solutions, PostNL en Tijs Reumerman, CIO Spring Global Delivery Solutions.

De toekomst van technologie

In het voorjaar vond voor de tweede keer The Future of Business Technology plaats met als thema ‘Leaders of Innovation’. Ruim 200 mensen kwamen af op het kennis- en netwerkevent van Dutch IT-channel en Executive-People.

Tijdens het event sprak moderator Frietman onder andere met leden van het innovatiepanel, dat werd gevormd door Eugene Tuijnman (SLTN), Gregor Abbas (ANWB), Carola Verschoor (Royal HaskoningDHV) en Suze van der Meulen (PWN).

IoT in praktijk

Ook Digital Doctors hebben we dit jaar voortgezet. Tijdens Canalys Channels Forum 2019 in Barcelona maakten w een editie over IoT in praktijk: Langer skiën of beter inzicht in eetgedrag van koeien, op allerlei gebieden wordt IoT al effectief in praktijk gebracht. We spraken hierover Bart van Rheenen, directeur Arrow ECS Benelux.

Het jaar van AI, en ethiek

Als een één thema uitsprong in 2019 was het wel AI. Hoewel alle aspecten van AI regelmatig in het nieuws kwamen, was er vooral veel aandacht voor de ethische kant van de inzet van AI en algoritmen. Zo werd tijdens Digital Day 2019 in Brussel door de High Level Expert Group on Artificial Intelligence van de Europese Commissie het rapport Ethics Guidelines for Trustworthy AI gepresenteerd. Het team van Executive People was aanwezig bij dit evenement, en sprak voor deze reportage met Aimee van Wynsberghe (TU Delft), co-rapporteur van de High Level Expert Group on AI en Pekka Ala-Pietilä, voorzitter van de High Level Expert Group on AI.

Later dit jaar bezochten we het VN-congres AI for Good in Genève. Het doel van dit evenement, dat in drie jaar tijd is gegroeid van 500 naar 3.000 deelnemers, is om artificial intelligence in te zetten voor het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. In deze reportage zegt Kathy Baxter, Architect, Ethical AI Practice bij Salesforce, daarover “AI is een kind dat je moet opvoeden”.

Spraakinteractie

Spraak zal steeds meer gebruikt worden om te communiceren met artificial intelligence. Dat bleek ook tijdens ons bezoek aan Dreamforce 2019 in San Francisco. Salesforce streeft naar een meer natuurlijke interactie met data, vanuit alle kanalen, maar vooral met voice, waarbij artificial intelligence zorgt voor waardevolle aanvullingen.

Workplace

Vlak na de zomer organiseerde Dutch IT-channel het Digital Workplace Day Event in de 3D Makers Zone in Haarlem dat goed werd bezocht. Dutch IT-channel hoofdredacteur Witold Kepinski spreekt in deze video update over Digital Workplace trends en ontwikkelingen met HP van Tilburg (Dutch Connect) Hanns Köhler-Krüner (Gartner), Rob Geurts (FME) en Peter Hermeling (Liquit). Conclusie: denk eerst aan de mens en begin daarna over technologie te praten. Smart Working biedt hierbij soelaas.

Terug naar video overzicht