Juniper Networks steunt IT onderwijs

06-12-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Juniper Networks steunt IT onderwijs

Netwerkleverancier Juniper Networks gaat in Nederland het IT-onderwijs ondersteunen met kennis, hard- en software. De samenwerking is opgestart met het Techniek College Rotterdam voor de MBO-niveau 4 opleiding Cloud Engineer. Ook global managed hosting provider i3D.net, partner van Juniper, zet zich in voor deze opleiding. “Met alleen netwerkbeheer of systeembeheer kom je er niet meer. Je moet bijvoorbeeld met scripting kunnen omgaan. We hebben cloud engineers nodig”, zegt Melchior Aelmans (foto), Lead Engineer Cloud Providers bij Juniper Nederland.

Dutch IT Channel spreekt het tweetal in Londen waar 3 en 4 december Nxtwork 2019 EMEA plaatsvindt, het partner event van Juniper. Een jaar daarvoor tijdens Nxtwork 2018, eveneens in Londen en toen de eerste conferentie in Europa van Juniper – had Aelmans aangegeven zich meer te willen bezig houden met educatie. Als markt, maar naar nu blijkt ook als doel. “De afgelopen periode heb ik diverse gesprekken gehad met het Techniek College en ook gastlessen gegeven. En er zijn leerlingen bij ons op kantoor geweest. Wat mij bijvoorbeeld opviel, was dat de leerlingen geen idee hebben wat IPv6 is. En dat terwijl IPv4 ‘uitgenummerd’ is. Alle netwerkapparatuur gaat over op de nieuwste versie van IP. Dan moeten studenten daar natuurlijk wel onderwijs in krijgen, willen ze een baan kunnen vinden als zij hun diploma hebben gehaald.”

En natuurlijk heeft Juniper hier zelf ook belang bij, erkent hij. “Wij hebben technici nodig die snappen wat er allemaal bij komt kijken om in het cloud-tijdperk applicaties goed en veilig te laten draaien. Daar heb je speciale kennis en vaardigheden voor nodig die nu nog niet worden onderwezen in Nederland. Liever pakken we dit algemeen aan – binnen het reguliere onderwijs – dan dat wij een eigen bedrijfsopleiding moeten inrichten.” In 2020 kan de onderwijsinstelling de inbreng van Juniper verwachten.

Stefan Ideler, CTO bij het in Rotterdam gevestigde i3D.net, vertelt dat zijn bedrijf ook al een paar jaar het onderwijs ondersteunt bij het Techniek College Rotterdam. “We hadden gemerkt dat het onderwijs niet aansloot bij de marktvraag”, verklaart hij. Het bedrijf, dat wereldwijd games host, stelt onder meer testomgevingen en apparatuur beschikbaar aan de opleiding voor Cloud Engineer.

Meedenken

I3D.net, sinds een jaar onderdeel van softwarehuis Ubisoft, heeft zijn eigen netwerk, maar gebruikt de publieke cloud als ‘overflow’. “Het is te gemakkelijk gedacht: hup alles in de cloud”, zegt Ideler. “Want dan wordt het erg kostbaar. Wij willen gebruik maken van meerdere cloud providers om de risico’s te spreiden. En natuurlijk hebben we ons eigen netwerk met datacenters wereldwijd.”

Voor gamers is latency maatgevend. Het netwerkverkeer moet zich razendsnel kunnen verplaatsen. Dit was een van de redenen voor i3D.net om met Juniper in zee te gaan. “Maar de belangrijkste was wel de flexibiliteit van het bedrijf en de bereidheid om met ons mee te denken als wij problemen willen oplossen. Daar hebben we al veel aan gehad. En het is fijn dat we alle netwerkapparatuur op één netwerkbesturingssysteem hebben draaien, Junos. Dat scheelt beheertijd, trainingtijd en geld. Voorheen moesten we vijf verschillende OS’en onderhouden; aparte besturingssystemen voor routers, firewalls, switches, noem maar op.”
De komende jaren zal in het teken staan van gamestreaming. “Die race is nog niet gelopen”, zegt Ideler. “De Netflix van gamestreaming is er nog niet.”

Gegroeid

Hoewel hij geen cijfers mag geven, kan Aelmans wel vertellen dat Juniper in Nederland het afgelopen jaar is gegroeid in omzet en partners. “Er zijn dertig nieuwe partners bij gekomen die zich puur hadden verbonden aan Mist”, verklaart hij. Een half jaar geleden heeft Juniper Mist Systems overgenomen, een bedrijf dat intelligente draadloze netwerken produceert. “Maar we hebben Mist niet alleen voor de draadloze netwerk overgenomen; vooral ook vanwege de kunstmatige intelligentie die het bedrijf gebruikt. En de manier waarop Mist netwerken implementeert; hun wijze van deployment spreekt ons zeer aan.”
Hij vertelt dat Mist bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor asset tracking in magazijnen, of crowd management in winkels binnen de kaders die privacy daaraan stelt. Hoewel Mist nu een onderdeel is van Juniper blijft het als een apart bedrijf opereren.

“Wij gaan veel leren van Mist”, verwacht Aelmans. “Juniper is vanouds sterk gericht op de technologie: die moet perfect zijn. Maar daardoor heb je wel gedegen technische kennis nodig om bijvoorbeeld onze firewalls goed te configureren. Mist heeft juist veel aandacht voor het gebruiksgemak van zijn producten. Die kennis kunnen wij integreren in onze producten.”

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud