Nederlandse datacenters geven kijkje achter de schermen
14-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nederlandse datacenters geven kijkje achter de schermen
(11-06-2019)

Verschillende Nederlandse datacenters openen op 11 juni tijdens de vijfde editie van de Nationale Datacenter Dag hun deuren voor geïnteresseerden. Iedereen krijgt de kans om een kijkje te nemen in een datacenter en krijgt daarmee letterlijk een kijkje achter de schermen van het internet. De Nationale Datacenter Dag wordt georganiseerd door de Dutch Data Center Association (DDA).

Datacenters huisvesten een brede waaier aan digitale toepassingen en vormen daarmee het fundament voor onze digitale economie en van het internet. In deze gebouwen vol servers staan video’s en andere bestanden opgeslagen, draait belangrijke software en wordt data uitgewisseld tussen verschillende netwerken. Datacenters spelen daarmee een fundamentele rol in onze maatschappij en digitale economie.

Toch weten veel mensen weinig over hoe het internet eigenlijk in elkaar zit en hoe datacenters ervoor zorgen dat iedereen altijd gebruik kan maken van online diensten. De Nationale Datacenter Dag biedt de kans om dat met eigen ogen te aanschouwen.

State of the Dutch Data Centers 2019

Op de Nationale Datacenter Dag 2019 presenteert de DDA het jaarlijkse ‘State of the Dutch Data Centers’ rapport. Dit rapport kwantificeert de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse datacenterindustrie en legt daarnaast het belang van datacenters voor de digitale economie uit. Een kwart van het Nederlandse BNP komt voort uit deze groeiende digitale industrie en de datacentersector creëert inmiddels zo’n 12.500 banen.

De uitreiking van het ‘State of the Dutch Data Centers 2019’ rapport vindt plaats bij DDA-deelnemer Systemec in Venlo. Plaatsvervangend Gouverneur van de Koning in Limburg G.P.J. Koopmans neemt de eerste versie van het rapport in ontvangst uit handen van Stijn Grove (foto), directeur van de DDA en Jos Derkx, algemeen directeur bij Systemec. Met deze overhandiging wordt het startsein gegeven voor de Nationale Datacenter Dag 2019.

Welke datacenters nemen deel?

Een flink aantal datacenters doet mee aan de Nationale Datacenter Dag. Woon je in de provincie Gelderland, dan kun je op bezoek bij BIT en ITB2. In Delft opent The Data Center Group haar deuren, en in Meppel en Dronten bezoek je de datacenters van Serverius. Het datacenter van Previder is te vinden in Hengelo (Overijssel) en het datacenter Engie staat bij Maastricht-Airport.

Noord-Brabanders kunnen terecht bij Interconnect en bij Dataplace, waarvan de laatste ook de deuren van hun datacenters in Rotterdam, Utrecht en Arnhem opent. In Amsterdam kun je in Schiphol-Rijk naar het maincubes datacenter, of naar Digital Realty op Science Park. In de provincie Leeuwarden is Datacenter Fryslan geopend en in Groningen openen Datacenter Groningen en Bytesnet hun deuren. De locatie van Bytesnet in Rotterdam is ook te bezoeken op 11 juni, net als het Rotterdamse SmartDC.

Meer informatie en de actuele lijst van deelnemende datacenters naar www.dutchdatacenters.nl/dc-dag. Op deze website kunt u zich ook aanmelden voor de Nationale Datacenter Dag.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters