Opkomende markten aan kop met digitale volwassenheid
30-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Opkomende markten aan kop met digitale volwassenheid

Ondanks de genadeloze snelheid van disruptie, staan veel digitale transformatieprogramma’s bij organisaties nog steeds in de kinderschoenen. 78% van de business leaders wereldwijd geeft aan dat digitale transformatie meer wijdverspreid zou moeten zijn in hun organisatie. In Nederland ligt dit percentage op 74%.

Om de inspanningen van organisaties op het gebied van transformatie te classificeren, heeft Dell Technologies met Intel en Vanson Bourne 4.600 business leaders wereldwijd ondervraagd (directeur tot C-level) van middelgrote tot grote bedrijven, waaronder een groot aantal in Nederland. Hieruit blijkt dat ongeveer de helft van de organisaties (51%) verwacht dat zij moeite zullen hebben om binnen vijf jaar te voldoen aan veranderende eisen van klanten (Nederland: 35%). Bijna één op de drie (30%) is bezorgd dat zij in de komende vijf jaar achterop raken (Nederland: 27%).

Opkomende markten zijn meest digitaal volwassen

Het onderzoek toont ook aan dat opkomende markten het meest digitaal volwassen zijn, waarbij respectievelijk India, Brazilië en Thailand de lijst aanvoeren. Dit in tegenstelling tot ontwikkelde markten die achterop raken: Japan, Denemarken en Frankrijk scoren het laagst op digitale volwassenheid. Voor de (ontwikkelde) EMEA-regio eindigt Nederland samen met Zwitserland op de vier na laagste positie met een maturity score van 41, net één plek boven België (maturity score van 39).

Organisaties in opkomende markten zijn bovendien vaker zelfverzekerd (53%) over hun kans om als ‘disruptor’ de gevestigde orde uit te dagen (in plaats van dat zij zelf door anderen wakker worden geschud). In ontwikkelde landen ligt dit percentage op slechts 40%.

Digitale proces vordert traag

Deze tweede Dell Technologies Index borduurt voort op de allereerste DT Index uit 2016. Vergelijking van de scores met die van twee jaar geleden maakt duidelijk hoe traag het digitale proces vordert. Veranderingen volgen elkaar in vlug tempo op en organisaties hebben moeite om dat tempo bij te houden. Ondanks dat het percentage Digital Adopters is gegroeid (van 14% naar 23% wereldwijd), blijft het percentage Digital Leaders wereldwijd onveranderd (5%). Nog steeds behoren bijna vier op de tien organisaties wereldwijd (39%) tot de twee onderste groepen van de benchmark voor digitale volwassenheid, de Digital Laggards en Digital Followers.

“In de nabije toekomst moet elke organisatie een digitale organisatie zijn, al laat ons onderzoek zien dat de meerderheid nog steeds een lange weg te gaan heeft”, zegt Michael Dell (foto), Chairman en CEO van Dell Technologies. “Organisaties moeten hun technologie moderniseren om te kunnen profiteren van de ongekende kans die digitale transformatie biedt. Het is nú tijd om actie te ondernemen.”

dell-emc-digitale-volwassenheid-onderzoek-2019.png

Belemmeringen voor digitale transformatie

De onderzoeksresultaten suggereren volgens Dell EMC dat business leaders zich op de rand van een vertrouwenscrisis bevinden, waarbij 91% wordt belemmerd door aanhoudende obstakels in hun digitale transformatie (Nederland: 95%). De vijf vaakst genoemde belemmeringen op weg naar digitale transformatie zijn:

  1. Gebrek aan budget en/of middelen (Nederland: 35%)
  2. Gebrek aan samenhangende digitale strategie en visie (Nederland: 34%)
  3. Zorgen over privacy van data en cybersecurity (Nederland: 32%)
  4. Gebrek aan steun van topmanagement (Nederland: 30%)
  5. Onvolwassen digitale cultuur: gebrek aan afstemming en samenwerking (Nederland: 26%)

Bijna de helft van alle ondervraagden (49%) verwacht dat hun organisatie er moeite mee zal hebben om betrouwbaarheid aan te kunnen tonen in de komende vijf jaar. Bijna een derde (32%) vertrouwt er niet op dat hun organisatie voldoet aan regelgeving zoals de GDPR. Bovendien vertrouwt één op de drie er niet op dat hun eigen organisatie data van werknemers en klanten goed beschermt.

Plannen om digitale toekomst te realiseren

Business leaders wereldwijd noemen veelal dezelfde prioriteiten en investeringen om toekomstige transformatie te realiseren, inclusief een grotere focus op workforce, security en IT. Van de ondervraagden ontwikkelt tegenwoordig 46% in-house digitale vaardigheden en talent door werknemers bijvoorbeeld te leren coderen (ten opzichte van 27% in 2016).

Top vijf technologie-investeringen voor de komende één tot drie jaren:

  1. Cybersecurity
  2. IoT-technologie
  3. Multi-cloud-omgeving
  4. Artificial Intelligence
  5. Compute centric-aanpak

Meest digitaal volwassen landen:

  1. India
  2. Brazilië
  3. Thailand
  4. Mexico
  5. Colombia

Minst digitaal volwassen landen:

  1. Japan
  2. Denemarken
  3. Frankrijk
  4. België
  5. Singapore
Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie