Raspberry Pi competitie biedt jonge studenten lessen voor het leven
12-12-2018 | door: Blog
Deel dit artikel:

Raspberry Pi competitie biedt jonge studenten lessen voor het leven

Een feest van innovatie. Dat is voor mij de Raspberry Pi competitie. Een strijd tussen schoolteams die uitvindingen doen om de gezondheid en het welzijn van mensen thuis of op het werk te verbeteren. Een competitie om duidelijk te maken dat innovatieve techniek niet alleen leuk is, maar ook een must in een steeds uitdagender wordende maatschappij. En een strijd die studenten direct ook de 21st century skills bijbrengt, die onontbeerlijk zijn voor een succesvolle carrière. Zeg ik als vader, nerd en maatschappelijk betrokken mens.

Bij PA Consulting zeggen we dat we vindingrijkheid tot leven brengen en zoeken we naar mogelijkheden om met technologie bij te dragen aan een betere, menselijke wereld. Die woorden zijn ook van toepassing op de Raspberry Pi competitie, waarin jonge studenten zichzelf en teamleden uitdagen. Om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Een strijd die onherroepelijk tot vindingrijkheid leidt en waarvan op 25 september jl. de kick-off is geweest. Twintig schoolteams gaan met elkaar de strijd aan om met de Raspberry Pi – een goedkope, krachtige creditcard-formaat computer – een uitvinding te bedenken met als thema: de gezondheid en het welzijn van mensen verbeteren. We organiseren deze scholenstrijd al enkele jaren zeer succesvol in Engeland en hebben deze nu dus – samen met House of Digital – geïntroduceerd in ons land.

De studenten (vanaf 12 jaar) gaan de komende maanden tegenslagen verwerken, ploeteren, maar ook die mooie momenten van doorbraken vieren en uiteindelijk hun uitvinding presenteren. De winnaars worden op 18 april volgend jaar bekendgemaakt tijdens een spetterend event. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, overhandigt dan prijzen voor de meest creatieve oplossing, de meest haalbare oplossing en de meest impactvolle oplossing.

21st century skills

Ik word daar hartstikke enthousiast van. Waarom? Omdat deze jongeren tijdens deze maandenlange competitie ervaringen gaan opdoen waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Allereerst omdat computerprogrammeren, en de creativiteit die daarvoor nodig is, en techniek steeds belangrijker worden in onze samenleving en zo’n wedstrijd hopelijk het enthousiasme daarvoor verder aanwakkert. Maar ze leren ook andere vaardigheden. Zoals oog voor de maatschappij hebben, in teams samenwerken, in relatief korte tijd resultaat moeten behalen en innovatie tot stand brengen. Op scholen noemen ze dat de 21st century skills. Het zijn noodzakelijke skills om na de studietijd een mooie carrière te starten. Wat mij betreft mag in het curriculum van opleidingen voor deze vaardigheden overigens nog wel wat meer oog zijn.

Onbetaalbare ervaring

Ik ben ervan overtuigd dat de studenten tijdens de competitie lessen leren om voorwaarden voor zichzelf te creëren voor een toekomstige baan. Belangrijk, omdat de jeugd van tegenwoordig met grotere uitdagingen geconfronteerd wordt dan toen ik een nerd in opleiding was. Daarover heb ik het ook met enkele leerlingen gehad. Die uiteraard ook vroegen of ik zelf wel eens wat had uitgevonden. Dat deed me herinneren aan mijn eerste ‘uitvinding’: een computer laten begrijpen wat er op een foto staat. Ik zal daar verder niet over uitweiden, maar ik weet nog wel dat ik een intens gevoel van trots heb ervaren om dat met eenvoudige apparatuur voor elkaar te krijgen. Die trots gaan deze leerlingen ook voelen, als ze na ongetwijfeld wat mislukkingen en teleurstellingen, toch gezamenlijk tot de oplossing komen. Dat is een onbetaalbare ervaring voor de rest van hun leven.

Experimenteer en veel plezier

De twintig teams moeten uiterlijk 1 maart volgend jaar hun uitvinding met als thema ‘Verbeter welzijn, doe een uitvinding om de gezondheid en het welzijn van mensen thuis of op het werk te verbeteren’ inleveren. Een jury gaat zich er daarna over buigen. Tot die tijd worden de teams bijgestaan door coaches uit het bedrijfsleven en de overheid. Een traject dat ik als liefhebber van techniek volg. Maar ook als een maatschappelijk betrokken iemand, beseffend dat we kinderen niet alleen kunnen enthousiasmeren voor innovatie, maar ze hopelijk dus ook bagage meegeven voor de rest van hun leven. Daarom zei ik tijdens de kick-off meeting ook: ‘Wees niet bang, experimenteer en heb bovenal heel veel plezier’.

Door: Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting

Terug naar nieuws overzicht