ING: ’Techsector moet digitalisering inzetten om een groeimotor te blijven’

16-11-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

ING: ’Techsector moet digitalisering inzetten om een groeimotor te blijven’

De technologische industrie is de snelstgroeiende sector in 2017. Om een langdurige groeimotor te kunnen zijn moet de sector onder meer versneld inzetten op digitalisering om verspilling in de keten tegen te gaan. Daarnaast moet de sector digitalisering benutten om te groeien in dienstverlening.

Dit blijkt uit cijfers van het economisch bureau van ING die zijn verzameld in het rapport ‘My Smart Industry’. De technologische sector is in 2017 met 9,5% gestegen. Hiermee laat de sector de woningbouw en bedrijfsbouw (8% groei) en flexbranche (7% groei) achter zich. ING meldt dat de sterke groei van de technologische sector goed is voor de economie, aangezien bedrijven in deze sectoren veel inkopen bij andere sectoren. Gemiddeld wordt voor 17 miljard dollar per jaar ingekocht, blijkt uit cijfers van het CBS.

Digitalisering inzetten

Om een langjarig groeimotor te kunnen zijn moet de technologiesector uitdagingen op tal van terreinen aanpakken. Zo moet de sector inspelen op mondiale vraagverschuiving en versneld inzetten op digitalisering om verspilling in de keten tegen te gaan. Daarnaast zou de sector digitalisering moeten benutten om te groeien in dienstverlener en zou R&D breder in de keten moeten plaatsvinden.

Tot slot is het noodzakelijk tot 2030 120.000 nieuwe medewerkers te vinden. Zo voorspelt ING dat 70.000 mensen in deze periode met pensioen zullen gaan en vervangen moeten worden. Daarnaast is tot 2030 behoefte van 50.000 extra medewerkers.

Terug naar nieuws overzicht