Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
15-02-2017 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Intern onderzoek naar beveiligingsproblemen bij Belastingdienst

Staatssecretaris Erik Wiebes van Financiën laat de hoofddirecteur Informatievoorziening binnen de Belastingdienst onderzoek doen naar het mogelijke beveiligingslek bij de Data & Analytics-afdeling (Broedkamer) van de Belastingdienst, die door tv-onderzoeksprogramma ZEMBLA onlangs aan het licht werd gebracht. Klokkenluiders melden dat persoonsgegevens van 11 miljoen Nederlanders en 2 miljoen bedrijven jarenlang onvoldoende beveiligd zijn. Binnen de data-afdeling was nauwelijks toezicht op de naleving van privacywetgeving en de top van de Belastingdienst trad niet op. Klokkenluiders melden tevens dat een van die directeuren, Alexandra Dijk, een hele nauwe relatie onderhield met de hoogste baas van de Belastingdienst, Hans Blokpoel die onlangs vertrok.

Zembla meldt dat kritiek over de security van werknemers op de Broedkamer niet werd getolereerd door de topmanagers. De relatie aan de top zou volgens Zembla mogelijk in strijd zijn met ‘Gedragscode Integriteit Rijk’.

Extern onderzoek over aanbesteding voor Accenture

De Belastingdienst investeert in modernisering van de interactie met burgers en bedrijven en informatiegestuurde handhaving op basis van data-analyse. Hiervoor ontwikkelt de zogenaamde Broedkamer, later de afdeling Data en Analytics (D&A), nieuwe datatechnieken. Het gaat daarbij om pilots die de Belastingdienst bij bewezen succes uitrolt. Vandaar de naam Broedkamer, aldus de Belastingdienst. Voor de ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de Broedkamer is gekozen voor de inzet van externen van het bureau Accenture. Dit omdat het ontwikkelen van innovaties niet alleen met eigen mensen mogelijk is. Bovendien is voor zulke innovaties marktexpertise nodig. Hiervoor is een aanbesteding uitgevoerd.

Tot nu toe is niet gebleken dat er bij deze aanbesteding onregelmatigheden hebben plaatsgevonden zo meent de De Belastingdienst. Op basis van recente signalen wordt de aanbesteding echter extern verder onderzocht en ergens in mei 2017 worden de resultaten verwacht.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is tot slot onderzoek naar de beveiligingsmaatregelen bij Data & Analytics afdeling van de Belastingdienst gestart dat op korte termijn ook daadwerkelijk plaatsvindt.

Lees het uitgebreide verslag op de site van Zembla.

Terug naar video overzicht
Security