Sophos Day Nederland 2015 drukker bezocht dan ooit
26-10-2015 | door: Dick Schievels
Deel dit artikel:

Sophos Day Nederland 2015 drukker bezocht dan ooit

Er zitten zowel partners als eindklanten in de zaal. Juist de keten is belangrijk, onderstreept directeur Sophos Nederland Pieter Lacroix (foto). “Een paar jaar geleden hebben wij onze organisatie ingericht op ‘channel first’ en de opkomst op deze Sophos Day 2015 maakt goed duidelijk wat dat betekent: geen focus op eindklanten, geen focus op partners, maar focus op de gehele keten: van Sophos, zijn drie distributeurs Avnet, Contec en Crypsys, onze nu vijfhonderd partners, tot de eindklant aan toe.”

Sophos, sinds kort beursgenoteerd, laat imponerende groeicijfers zien. Op gebied van endpoint-security groeide de wereldwijde omzet afgelopen jaar twee keer zo hard als de markt. En wat UTM (Unified Threat Management) betreft gaat Sophos zelfs drie keer zo snel. Dat laatste, zegt Lacroix, illustreert dat de markt begint te begrijpen dat security alleen zin heeft als je al die verschillende silo’s zoals endpoint-, web-, en opslagsecurity goed met elkaar integreert en samen laat werken. Qua groei doet Sophos Nederland het met een overall omzetgroei van 35 procent over het op 30 maart 2015 afgesloten boekjaar zelfs nog beter dan wereldwijd, meldt hij trots. Qua endpoint-security realiseerde Sophos Nederland een groei van 18 en op UTM-gebied van zelfs 84 procent. Lacroix geloofde het eerst zelf niet toen hij dat laatste groeipercentage kreeg voorgeschoteld. Het afgelopen jaar is dan ook het beste jaar van Sophos Nederland tot nu toe.

Trends en ontwikkelingen

Aan de hand van de Nationale IT-Security Monitor 2015, een onderzoek waaraan ook Sophos meewerkt, haalt Lacroix een aantal trends naar voren. Cloud en privacy staan bovenaan als het gaat om de belangrijkste thema’s voor de komende twaalf maanden. Het zijn twee trends die weleens met elkaar zouden kunnen botsen, aldus Lacroix. “Aan ons de taak om die twee op een goede manier samen te brengen.”

Maar welke projecten spelen er nu echt bij klanten? Netwerk- en databeveiliging/encryptie zijn net als vorig jaar, met respectievelijk 45 en 37 procent de twee belangrijkste securitygebieden waarin bedrijven het komend jaar zeggen te investeren. Dat dat laatste percentage niet lager is geworden ten opzichte van vorig jaar is opvallend en geeft te denken gezien de ‘Wet meldplicht datalekken’ die per 1 januari 2016 van kracht wordt, stelt Lacroix. Vanaf die datum kunnen aan bedrijven in geval van een datalek hoge boetes worden opgelegd (maximaal 810 duizend euro) als ze hun databeveiliging niet goed op orde blijken te hebben. “In de hele keten moeten wij ervoor zorgen dat onze klanten zich bewust worden van dit soort risico’s.”

Project Galileo

Nadat Chief Marketing Officer Matt Fairbanks met zijn presentatie ‘Discover Sophos’ de zaal nog eens uitgebreid heeft voorgelicht over de strategie, missie en kansen van zijn bedrijf (“Wij zijn het enige bedrijf dat met zijn portfolio een goede balans biedt tussen endpoint- en netwerksecurity”) , is het de beurt aan John Shaw, VP Productmanagement bij Sophos. Hij richt een blik op de toekomst van IT-security en maakt een rondje langs de bestaande en in aantocht zijnde security-oplossingen van zijn bedrijf.

Het sleutelwoord in zijn betoog is ‘integratie’. Bedrijven hebben hun security veelal opgebouwd in lagen die grotendeels los van elkaar opereren. Sinds enkele jaren werkt Sophos aan project Galileo: een productstrategie die is gericht op een allesomvattend portfolio van sterk geïntegreerde, context-bewuste securityproducten.  Met Galileo moeten volgende generatie eindgebruiker-, server- en netwerktechnologieën worden verenigd tot één ‘cloud-managed’ securitysysteem. Dat is hoogst noodzakelijk om het hoofd te kunnen blijven bieden aan de steeds geraffineerder in elkaar stekende aanvalstechnieken van onze tegenstrevers, zegt Shaw. Hij meldt zijn gehoor het goede nieuws dat een bèta-versie van een geïntegreerd securitysysteem waarin endpoint en firewall hecht met elkaar samenwerken, nu voorhanden is. Hierin delen endpoint en firewall contextuele informatie via de zogenoemde ‘Network/Endpoint Security Heartbeat’, waarover de komende maanden meer.

De laatste keynote is voor Chester Wisniewski, Senior Security Advisor bij Sophos. Hij biedt met zijn presentatie ‘The current & future threat landscape’ de zaal een inkijkje in de laatste ontwikkelingen op gebied van cybercrime. Het is een presentatie die op de afsluitende netwerkborrel hier en daar nog druk wordt nabesproken.

Bekijk hier het videoverslag van de Sophos Day.

Door: Dick Schievels

Terug naar nieuws overzicht
Security