Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
27-05-2015 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

Video: HP en Shell stimuleren innovatie in duurzame energie

Onlangs vond de Shell Eco-marathon Europa 2015 plaats op het stratencircuit van Ahoy in Rotterdam, van 21 tot 24 mei. Daar bracht de marathon meer dan 3.000 studenten uit heel Europa bij elkaar om de meest energiezuinige voertuigen te ontwerpen, bouwen en testen. Teams die de grootste afstand afleggen en daarmee de minste energie gebruiken worden beloond. Als een ‘Global Partner in Innovation’ helpt HP bij het transformeren van complexe data van het evenement in begrijpelijke content. Waarmee de Shell-Eco marathon tot leven komt voor zowel fans als deelnemers.
 
“Met dit jaarlijkse evenement willen we het debat over de toekomst van mobility aanwakkeren en jonge technici inspireren om de grenzen op te zoeken van efficiënt gebruik van brandstof,” aldus Simon Saville, Shell VP Communications, verantwoordelijk voor het wereldwijde programma van de Shell Eco-marathon. “Shell Eco-marathon Europa is het aantoonbare bewijs van de betrokkenheid van Shell bij de groeiende energiebehoeften op een verantwoordelijke manier. Dit doen we door studenten, partners en de maatschappij collectief te benaderen."
 
Inzicht in duurzaamheid met app

HP helpt toeschouwers bij het ontdekken van de geheimen van energiezuinigheid. Daarnaast legt HP een duidelijke link met duurzame mobiliteit dankzij gebruik van technologie als big data, cloud, mobility en security. De pc’s, tablets en printers van HP, als ook HP servers, HP software en HP cloud services, werken naadloos samen om het bewustzijn van toekomstige energie-uitdagingen te vergroten. Dit doet HP door ieder aspect van de race inzichtelijk te maken voor iedereen.
 
Interactieve Shell Eco-marathon resultaten en data die door HP worden geleverd, houden deelnemers en toeschouwers van start tot finish op het puntje van hun stoel. Enorme datahoeveelheden worden in iedere auto met sensoren opgepikt, inclusief rondetijden, verbruikte brandstof, baanpositie en afgelegde afstand. Dit wordt allemaal real-time geanalyseerd door via het HP Haven platform (HP Autonomy en HP Vertica) en omgetoverd in aansprekende visuele content. Zo gaan de cijfers ook meer leven voor het grote publiek.
 
Zulke informatie wordt in de publieke cloud van HP gestopt, waardoor het op een makkelijke en veilige manier toegankelijk wordt. Ieder studentteam kan daardoor vergelijkbare kennis krijgen, waardoor ze hun auto kunnen afstemmen op real-time informatie. Zo kan iedereen een winnende, duurzame conceptauto maken. Ook leert het race fans hoe een duurzame auto wordt ontworpen en ingesteld voor maximale prestaties.
 
“De Shell Eco-marathon is een showcase voor studenten om samen te werken aan toekomstige technologieën met wereldwijde bedrijven als Shell en HP,” aldus Wim Heuninck, account general manager HP. “Oplossingen als ons Haven big data platform, met innovatieve technologie als HP Vertica en HP IDOL, markeren de rol die technologie kan spelen in het creëren van een duurzamere en energiezuinige toekomst.”

Kinderen leren recyclen bij HP

HP leert kinderen hoe belangrijk het is om elektronisch afval verantwoord weg te gooien, zodat het kan worden gerecycled. Dat gebeurde in het HP Recycling Lab, onderdeel van het Shell Energy Lab tijdens de Shell Eco-marathon. Kinderen mochten zelf aan de slag met het demonteren van HP-hardware en het zo gereedmaken voor recycling. In 2013 recyclede HP wereldwijd 113.000 ton aan hardware en cartridges, dat ongeveer gelijkstaat aan 253 Boeing 747-8 vrachtvliegtuigen. De materialen kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten, waardoor minder natuurlijke bronnen nodig zijn en minder CO2 wordt uitgestoten.

Terug naar video overzicht