Negen op tien virtuele servers draait op VMware
07-04-2011
Deel dit artikel:

Negen op tien virtuele servers draait op VMware


In de laatste jaren zijn Microsoft en Citrix nadrukkelijk actief op het gebied van servervirtualisatie. Maar op de Nederlandse markt blijft VMware vooralsnog het belangrijkste platform op dit terrein. In de afgelopen 12 maanden sprak Computer Profile met 3.300 Nederlandse commerciële en non-profit bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers over het gebruik van virtualisatie. In totaal geven deze bedrijven en instellingen aan te beschikken over ruim 32.000 virtuele servers. Ruim 90 procent van deze virtuele servers opereert op basis van VMware oplossingen.

In het segment medium sized businesses, met daarin organisaties met 50 tot 250 medewerkers, is de meeste ruimte voor de competitie. In dit segment kennen zowel Microsoft als Citrix hun grootste aandeel in de installed base. Segmentatie naar branches laat zien dat Microsoft met telkens 8 procent, het grootste aandeel in de installed base kent in het onderwijs, bij financiële instellingen en in de IT & Telecom sector. Citrix kent de grootste installed base in het utilities segment (9 procent), de zorgsector en de bouw sector (beiden 6 procent).

Ontwikkeling gebruik server virtualisatie
Het gebruik van servervirtualisatieontwikkelt zich nog steeds in hoog tempo. In de afgelopen drie jaar ziet Computer Profile een stijging van 110 procentin het percentage bedrijfsvestigingen dat servervirtualisatie toepast. Waar begin 2009 ongeveer een kwart van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen aangaf gevirtualiseerde servers te gebruiken, ligt dit inmiddels op de helft van alle bedrijfsvestigingen.

De industrie-, bouw- en transportsector zijn bezig met een inhaalslag op het gebied van servervirtualisatie. Van alle segmenten kenden deze drie in de periode 2009-2011 de grootste groei. In de industrie namelijk met 175 procent, in de bouw met 155 procent en in de transportsector met 146 procent. Een indeling naar werknemersklasse laat heel duidelijk zien dat het aantal vestigingen met servervirtualisatie het snelst groeit in de lagere segmenten. Zo is de penetratie in het segment 50 tot 100 medewerkers gestegen met 177 procent en 100 tot 200 medewerkers met 113 procent. Maar ook bij bedrijfsvestigingen met 1.000 of meer medewerkers is het aantal vestigingen met servervirtualisatie gestegen met 38 procent.

Opmars concurrenten
Drie partijen komen tijdens de 3.300 interviews naar voren als het gaat over servervirtualisatie. VMware is aan het begin van 2011 in gebruik bij ongeveer 40 procent van alle geïnterviewde bedrijfsvestigingen. Daarmee is het veruit de meest voorkomende partij.VMware kende zowel in 2009 als 2010 een groei met 9 procentpunten. Microsoft servervirtualisatie wordt gebruikt op 6 procent van de gesproken bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. Begin 2010 betrof dat 3 procent, begin 2009 ongeveer 1,5 procent. Citrix ten slotte, komen we begin 2011 tegen bij 5,4 procent van de gesproken organisaties. Vooral in het grootzakelijk segment heeft Citrix een flinke stap vooruit gemaakt in de afgelopen 12 maanden. Inmiddels is bij één op de tien bedrijfsvestigingen met 1.000 of meer medewerkers servervirtualisatie van Citrix aanwezig. Sterkhouders voor Citrix zijn het utilities segment, waar 13 procent gebruikmaakt van Citrix virtualisatie, de zorgsector met een Citrix penetratie van 11 procent en de overheid met een gebruik van 9 procent.

De komende jaren zal er meer nadruk komen te liggen op de andere virtualisatietoepassingen, zoals applicatievirtualisatie en desktopvirtualisatie. Welke van de drie bovenvermelde partijen deze terreinen het snelst weet te ontginnen,is vooralsnog de vraag.
 
De grafieken kunt u hieronder downloaden.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Servers